Експерт: Имотите продължават да поскъпват

10 юли 2024 08:37

сряда, 10 юли - 08:37

 

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.
 
Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на сто има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите.
 
Търсенето остава основен фактор за ускорението на жилищния пазар. София, Варна и Бургас са лидерите по брой сделки. Средният ръст за страната е 10%.
 
"Ние очаквахме да се забави този ръст, но има съответните фактори, които движат пазара нагоре и цените. Те са: налично жилищно кредитиране, много добри лихвени нива и ограниченото предлагане на имоти, каквото има от 2-3 години насам защото няма достатъчно предлагане за наличното търсене. Растежът на цените остава траен", каза Полина Стойкова, изп. директор на BULGARIAN PROPERTIES пред БНТ.

Варна изпреварва София по поскъпване на имотите

"Обемите от сделки по данни на Aгенцията по вписванията и за първо, и за второто тримесечие се увеличават спрямо миналата година. До момента годината се оформя като по-добра от миналата година", допълни Стойкова.
 
Въпреки ускорението, експертите обясняват, че все още не е достигнат върхът, след който да има забавяне, а банковата система остава стабилна.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase

Източник: www.pariteni.bg