ЕС планира да изключи дългите полети от новите правила за вредните емисии

19 юни 2024 14:39

сряда, 19 юни - 14:39

 

Европейската комисия подготвя план, който първоначално да изключи дългите полети от правилата за наблюдение на вредните емисии, предаде Ройтерс. До крачката назад се стига, след като международните превозвачи лобираха за поне временно изключение, посочва агенцията.

ЕС разработва планове, по силата на които от януари 2025 г. авиокомпаниите трябва да следят и докладват приноса си за промените на климата, т.е. изхвърлянето в атмосферата на парникови газове и замърсители като въглероден диоксид, азотни окиси, сажди и водна пара.

По данни на службите за авиационна сигурност на ЕС невъглеродните емисии на авиокомпаниите допринасят за глобалното затопляне не по-малко от въглеродните.

Как да намерим изгодни полети това лято

Според проекта на ЕК, видян от Ройтерс, международните полети, т.е. излитащи от или кацащи в страни извън ЕС, ще бъдат изключени от новите правила до 2027 г.

Полетите в рамките на Европейската икономическа общност, както и до Швейцария и Великобритания, ще трябва да отчитат емисиите си от началото на следващата година, се посочва в документа, който не дава обяснения защо международните полети ще бъдат изключени.

Новите правила вече успяха да разделят индустрията.

Какви са правата ми при отменен или закъснял полет

Асоциацията на международния въздушен транспорт настоява дългите полети да бъдат изключени, докато нискобюджетните европейски превозвачи "Райънеър" (Ryanair), "Изиджет" (easyJet) и "Уиз еър" (Wizz Air) искат всички полети да отчитат емисиите си.

Глобиха авиокомпании за злоупотреби с такси за багаж и места

"Пълното изключване на полетите извън Европейската икономическа общност от новите правила би създало подвеждащото впечатление, че те не изпускат вредни невъглеродни емисии и би насочило в неправилна посока бъдещите опити за ограничаването на подобни емисии", се посочва в общо изявление на тези компании до европейските правителства.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) твърди, че на този етап е трудно да се осъществи коректно наблюдение на невъглеродните емисии и че това трябва да бъде доброволно и да не включва международните полети.

"Всяко намерение за разширяване на обсега на европейските правила по посока на международните полети ще повдигне правни казуси", посочи през април генералният директор на IATA Уили Уолш в писмо до ЕК.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase

Източник: www.pariteni.bg