Коя е милионерката, която раздаде 25 милиона евро

19 юни 2024 12:36

сряда, 19 юни - 12:36

 

31-годишната милионерка Марлене Енгелхорн е потомка на основател на химическия гигант BASF. С богатството си тя иска да допринесе за един по-добър свят. Затова сега раздаде 25 милиона евро от парите си, пише Deutsche Welle.

Още преди месеци Марлене Енгелхорн привлече вниманието с новината, че иска 25 милиона от наследството ѝ да бъдат разпределени.

За целта по нейна инициатива бе създаден граждански съвет, чиято задача беше да реши как да се използват парите за благото на обществото.

25 милиона евро за 80 организации и сдружения

Днес наследството на 31-годишната Марлене Енгелхорн вече е разпределено: гражданският съвет в Австрия е предоставил наличните 25 милиона евро на общо около 80 организации и сдружения, информира германската обществена медия АРД. Според ръководителката на проекта Александра Ванг основната цел на тази акция е да се намали неравенството в обществото и да се дадат повече възможности на хората в неравностойно положение.

Колко са богати най-заможните българи

Парите са предназначени за инициативи, насочени към опазване на климата и околната среда, към здравни и социални въпроси, към теми от сферата на интеграцията и образованието. Разпределени бяха не само пари - разпределени бяха признателност, уважение и шансове за по-добър живот, казва Ангелика Тафернер от гражданския съвет, разпределил средствата.

istock
istock


За участие в този съвет бяха избрани 50 души на възраст между 16 и 85 години. Те прекараха шест уикенда в дискусии как парите да бъдат използвани най-добре.

Един от получателите на средства е Австрийският съюз за опазване на природата, който получи най-голямата единична сума в размер на 1,6 милиона евро. Съобщено бе, че в много от случаите средствата не се изплащат наведнъж, а се разпределят в рамките на няколко години, за да се даде на организациите и сдруженията сигурност при планирането.

Как e забогатяло новото поколение от милиардери

Марлене Енгелхорн е раздала почти цялото си богатство

31-годишната Марлене Енгелхорн е разпределила почти цялото си състояние в рамките на тази кампания. Тя е потомка на Фридрих Енгелхорн, основател на химическия гигант BASF.

Енгелхорн е запазила за себе си сума, която да улесни прехода ѝ към професионалния живот. Младата жена не се притеснява за бъдещето си:

"Моето привилегировано положение ще ми е от полза и след преразпределението на богатството ми", заяви Енгелхорн още в началото на кампанията. 31-годишната жена застъпва мнението, че не е демократично богатите хора да разпределят наследството си според личните си предпочитания и интереси.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase

Източник: www.pariteni.bg