За какво най-често теглят кредит българите

Само при жилищните кредити има 18% ръст на годишна база

неделя, 03 декември - 15:00

 

Според статистиката на Българската народна банка за първата половина на 2023 година кредитите за домакинствата продължават да растат и достигат 14% на годишна база, а само при жилищните кредити има 18% ръст. В края на месец юни тази година първите възлизат на над 35 млрд. лв, от които жилищните са почти 18 млрд. лв. от Асоциация на кредитните посредници обобщават  информация за най-често срещаните причини за теглене на кредит у нас.

Причини за теглене на кредит
 
За жилище

 
Всеки иска да има собствено жилище, но не всеки може да си го позволи със собствени средства и спестявания. Затова много хора теглят жилищни кредити. А благоприятните лихвени условия в България водят до увеличаване на изтеглените ипотечни кредити в последните години. Дали искате да закупите собствено жилище или да инвестирате в имот, който да отдадете под наем, за целта може да кандидатствате за кредит от банка.
 
За обединяване на кредитни задължения
 
Увеличат се случаите на обединяване на кредитни задължения. Когато кредитополучателите имат няколко кредита, например кредитни карти, покупки на лизинг, бързи кредити, овърдрафт и др., те могат да ги консолидират в един обединен кредит. По този начин те може да получат по-добри условия на лихвата, да спестят от време, пари и усилия, защото ще плащат само 1 вноска и такса за погасяване.
 
За образование
 
Все повече нарастват и кредитите, средствата от които ще покриват разходи за образование. Важен фактор е лесният достъп до такъв тип кредити и по-изгодните условия. Дали ще вземете кредит, за да си платите семестриалните такси или да изкарате нов курс, инвестицията в образование определено си заслужава. Едно качествено образование или допълнителна квалификация може да ви направи по-конкурентноспособни на пазара на труда.
 
За покупка на автомобил
 
Увеличението в цените на автомобилите втора ръка се отрази и върху кредитите за закупуване на автомобил. Често това е първият кредит на младите хора. Много от тях изкарват шофьорска книжка след навършване на 18-годишна възраст и следващата им стъпка е да си купят кола, след като започнат работа.
 
За семейни тържества
 
След отпадане на противоепидемичните мерките и ограничението за масови събирания по време на пандемията, се увеличиха кредитите за големи семейни тържества като абитуриентски балове, сватби, кръщенета и други. Българинът е традиционалист и държи на тези празници, чиято организация струва хиляди левове. А и днес цените са доста по-високи от преди пандемията. Затова финансовата помощ понякога е наложителна.

Купуваме жилище предимно за лични нужди

За ремонт на жилището
 
Често хората теглят кредити за ремонт жилището си. Инфлацията се отрази на цените на материалите и на разходите за труд, което принуждава част от тях да прибягнат до заеми от банката, за да освежат или реновират дома си. Някои търговци работят с банки или фирми за кредити, и предлагат услугите им. Така че потребителите още в магазина могат да кандидатстват за материали, консумативи, мебели и т.н.
 

istock
istock
За почивка
 
Допълнителните сезонни разходи през лятото са основно за отпуската. Хората теглят малки суми, за да покрият харчовете за екскурзия или почивка на морето. Причината е в това, че през летния сезон се събират повече разходи – не само текущите семейни месечни разходи и планираната почивка, но и за изравнителни сметки, за подготовка за предстоящата учебна година, за наложителен ремонт и т.н. И като се съберат повече такива предвидими и непредвидими разходи, може да се изпадне в състояние на недостиг на парични средства. Затова хората прибягват до кредитиране, с което да си подпомогнат бюджета.

Какви услуги може да ви предложи кредитният посредник
 

От какъвто и кредит да имате нужда, първо проучете внимателно офертите на банките, планирайте вашите финансови възможности и след това кандидатствайте за пари на заем. Днес много лесно можем да теглим кредит, включително и онлайн, но все пак трябва да сме отговорни и да премисляме решенията си внимателно. Особено, когато става дума за пари. Ако имате съмнения или неяснота, може да потърсите съдействие от специалист кредитен консултант, който ще ви насочи към кредитната услуга, която е подходяща за вас. Той може да ви спести време и усилия от обикаляне по банки за оферти, а услугата му е безплатна за вас

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg