Лихвите по кредитите в еврозоната ще останат високи

Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард

сряда, 27 септември - 11:49

 

Лихвите по кредитирането в еврозоната вероятно вече са достигнали най-високата си стойност, но ще останат високи толкова дълго, колкото е необходимо за овладяване на инфлацията. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Пред Комисията по икономически въпроси на Европарламента тя каза, че според ЕЦБ лихвите са достигнали нива, които, ако се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат значително за своевременното връщане на инфлацията към целта от 2%.

В средата на септември ЕЦБ повиши основните си лихви с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до най-високото им ниво в историята на еврозоната. Решението бе взето въпреки страховете от забавяне на икономиката. 

Инвестиционен консултант: Лихвите трябва да останат високи

Лагард увери евродепутатите, че ЕЦБ взема предвид страданията, които с рестриктивната си парична политика причинява на европейците, особено на хората с променлива лихва по ипотеките.  Много икономисти призоваха институцията да се откаже от вдигането на лихвите, за да избегне забавяне на икономиката на фона на свиването на корпоративните инвестиции и по-ниското търсене за износ.

По-рано този месец очакванията за европейския икономическия растеж бяха понижени до скромните 0,8 на сто за 2023 г. спрямо пролетните прогнози за 1% и на фона на тревожните сигнали за застой на икономическата активност в Германия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg