Колко струва да наемете склад

Разликата в офертната и крайната цена се стопява

неделя, 14 август - 15:33

 

Разликата в офертната и крайната цена при нaeмите на складове започна да се стопява. Средните офертни наемни нива за клас А складови площи, с добра локация и изградена инфраструктура, са между 4.7 - 5.2 евро на кв.м. за месец. Клас В остават при средни стойности от 2.7 евро на кв.м. за месец. В следващите месеци се очаква те да се повишат при новозавършени проекти, сочи последният доклад на Colliers.
 
Значителните промени и сътресенията в потребителското поведение, производството на стоки и веригите на доставки в глобален мащаб, предизвикани от пандемията и войната в Украйна, ще продължат да предизвикват засилен инвестиционен интерес към сегмента на логистичните и индустриалните имоти, както в регионален план, така и в България. Преместване на бизнес операции и производство по-близо до централното седалище на фирмата от Азия към Европа, т.нар. „nearshoring“ ще се наблюдава все повече. Като част от тази тенденция, България, със своето геостратегическо положение и данъчна политика, има шансове да привлече повече инвестиции.

Къде наемите са най-високи

Експертите отчитат 46% ръст на нетните усвоени логистични и индустриални площи в страната през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2021 г., с което общата им квадратура достига 34690 кв.м. Търсенето е инициирано от търговци на едро и дребно (69%), следвано от логистични оператори (23%), професионални услуги (3%), фармация (3%) и производство (1%).

istock
istock
От допълнително проучване на Colliers сред логистичните оператори, които са едни от най-активните участници на пазара, се разбира, че техните най-важни приоритети са повишаване на удовлетвореността на клиентите, оптимизиране на разходите и подобряване/актуализиране на технологиите. Основните предизвикателства, които посочват, са недостиг на персонал, нарушения във веригите на доставка и непредсказуеми скокове в търсенето.

Предлагането на модерни индустриални и логистични площи регистрира ръст и достигна 1324000 кв. м. Незначителното му увеличение в комбинация с устойчивото търсене, доведе до спад от 2% в свободните площи – 6% от общия обем. В cтpoeж в cтoлицaтa са над 189750 ĸв.м. В повечето cлyчaи това са paзшиpeния нa вече присъстващи на българския пазар компании.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg