БНБ: Ръстът на лихвите може да се отрази на обслужването на кредитите

Въпреки това банката запази нивото на антицикличния капиталов буфер за рискови кредити

събота, 25 юни - 12:31

 

Запазването на текущите темпове на кредитен растеж създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта, което при вече ясно очертаната промяна на лихвения цикъл може да се отрази негативно върху способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да доведе до нарастване на необслужваните кредити и обезценките при влошаване на икономическите условия. Това се казва в прогноза на БНБ.

Въпреки тези очаквания Управителният съвет на банката реши да запази нивото на антицикличния капиталов буфер за рискови кредити на ниво от 1.5% през  третото тримесечие на 2023 г.

Той се определя една година преди да влезе в сила. От банката посочват, че в условията на ниски лихвени проценти засиленото предлагане на кредити за домакинствата продължи да се разширява с ускорени темпове през първото тримесечие на 2022 г.

„Предвид рисковете, свързани със запазващата се висока кредитна активност и несигурността в икономическата среда, антицикличният капиталов буфер на ниво от 1.5% през третото тримесечие на 2023 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките”, обясняват от БНБ.

Ръстът на кредитите се ускорява

И напомнят, че за да се държат под контрол тези рискове, още миналата година управителният съвет увеличи нивото на буфера на 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,5% от 1 януари 2023 г.
 

istock
istock
От БНБ се аргументират, че данните, към края на първото тримесечие на тази година съотношението кредит/БВП е 92,7%, отклонението от него е отрицателно -30,1 процентни пункта, което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg