Броят на работещите деца по света е нараснал до 160 милиона

Друг изключително тревожен факт, е че момичетата са по-голямата част от работещите деца

петък, 11 юни - 17:07

 

Броят на работещите деца по света е нараснал до 160 милиона - това е най-високата цифра за последните двадесет години.

Въпреки че настоящата 2021 г. е обявена за Международна година за премахване на детския труд, официалният брой на работещите деца е нараснал с 8,4 милиона, предупреждават от КТ "Подкрепа" по повод предстоящия Световен ден срещу детския труд - 12 юни.

Общо 12 милиона от тези деца работят в селското стопанство; 31,4 милиона са заети в сферата на услугите; 25 на сто от децата между 5-11 години и 35 на сто от тези между 12-14 години не ходят на училище.

Какви са условията за наемане на непълнолетни на работа

Непрекъснато се увеличава броят на малките деца /между 5-11 години/, които работят, както и броят на тези на възраст до 17 години, които се трудят при изключително рискови условия. Друг изключително тревожен факт, е че момичетата са по-голямата част от работещите деца, допълват от КТ "Подкрепа".

От синдиката допълват, че Международната организация на труда и УНИЦЕФ предупреждават, че поради пандемията в риск са още 9 милиона деца.

istock
istock

"Цяло едно поколение деца са изложени на риск - тези данни за нас са сигнал за това, че светът се намира в повратна точка и че от нашия отговор на тези предизвикателства ще зависи дали ще преобърнем негативната тенденция и решително ще прекъснем порочния кръг на бедност и експлоатация на деца", заявява генералният секретар на МОТ Гай Райдър, цитиран от Конфедерацията.

Според генералния секретар на МКП, Шарън Бъроу, ние задължително трябва да се справим с този бич на съвременния свят и това може да стане чрез Нов социален договор за работещите хора.

"Разбира се, че родителите не искат децата им да работят, но те просто са принудени да го правят, за да оцелеят. Също така, родителите знаят, че по този начин лишават децата си от качествено образование. Никой родител не трябва да бъде поставен в ситуация да прави подобен избор", допълва Бъроу.

"Всички ние, заедно трябва да положим усилия и в Седмицата на действие срещу детския труд (10 - 17 юни 2021 г.) и най-вече на обявения за Световния ден (12 юни 2021 г.) да покажем своята солидарност със семействата с риск, както и решимостта си да се справим с експлоатацията на детския труд!", заявяват от КТ "Подкрепа".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg