Как се живее с под 2 долара на ден

Има държави, в които 85% от населението им е в крайна бедност

неделя, 07 март - 15:25

 

Къде хората живеят с под 2 долара на ден или в крайна бедност, според границата, определена от Световната банка.

Страната с най-многобройно население, живеещо в крайна бедност, се намира в Азия. Това е Индия, като там повече от 103 милиона души живеят в крайна бедност. Като се има предвид големия брой на населението там обаче, като процентно изражение това е под 10% от индийците.

Нигерия е на второ място в света по брой на хората, живеещи с под 1,90 долара на ден - общо 91 милиона души. В Демократична република Конго цели 74% от хората или повече от 67 милиона души живеят в крайна бедност, показват данните на платформата The World Data Lab към 2021 година.

Що се отнася до държавата с най-голям дял на крайно бедното население, това е Южен Судан. Там 85% от хората или 12,2 милиона души влизат в тази категория.

Увеличение на крайната бедност в света за първи път от 22 години насам

В още шест държави в света между 70 и 80% от живеещите разполагат с по-малка от тази сума на ден. Това са Бурунди, Централна африканска република, Мадагаскар, Конго, Малави и Еритрея.

The World Data Lab
The World Data Lab
В много от богатите държави в света обаче броят на населението, живеещо в крайна бедност, е нараснало през последните 2 години. В случая с Германия, например, хората в тази категория са се увеличили от 28 000 към 2018 година до 194 000 към днешна дата.

От друга страна живеещите в Китай с под 1,90 долара на ден са намалели осезаемо от 9,5 милиона до 2,1 милиона души за същия период.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg