БАН: До Нова година ще имаме ваксина срещу Covid-19

Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично, заяви доц. Андрей Чорбанов

петък, 27 ноември - 15:31

 

Съгласно плановете, които изпълняваме, до Нова година ние ще имаме в ръка ваксина.

Това заяви пред БНТ началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Той поясни, че бъдещата ваксина все още не се тества, защото трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че е ефективна. Вече обаче има и доброволци за тестването ѝ.

Какви са страничните ефекти на COVID ваксините

Доцентът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.

istock
istock

Според него в голяма степен статистиката в момента е гадателска. Трябва да се знае, че имайки предвид в огромния брой случаи вирусът е безсимптомен, тези хора не са били тествани и по тази причина ние дори не знаем, че той е преминал през тях.

"На вируса се приписват различни качества - като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да ѝ вменявате такива човешки качества. Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично - например с един калкулатор да се пресмятат проценти на населението, което далеч не е обективно заради неравномерното тестване и чисто нематематическия подход", коментира доцентът.

Кога ще има българска ваксина срещу COVID-19

"Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи", каза още доц. Чорбанов.

istock
istock

Според него, голяма част от проблемите в здравната система идват оттам, че доста уплашени хора, на които им е било вменено, че ще прекарат много тежко заболяването и всеки позитивен е търсел форма да бъде наблюдаван от лекар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg