До 515 лв. достига средната помощ за един работещ по мярката 60/40

Мярката е обхванала 5,4% от работната сила в страната

петък, 31 юли - 17:15

 

Мярката 60 на 40 е обхванала 5,4% от работната сила в страната, сочи анализ на Агенцията по заетостта.

Според него мярката е допринесла за задържането на безработицата до ниво от малко над 8% през месец юни.

В регионален план най-благоприятен е бил ефектът в областите Габрово и столицата, а най-слаб - във Видин и София-област.

Новите безработни отново са повече от наетите на работа

Към 30 юни 2020 година от комисията към бюрата по труда са одобрени и са предадени в НОИ за изплащане десет хиляди заявления от работодатели за компенсиране на общо 177 хиляди работници и служители по мярката 60 на 40, тоест мярката обхванала 5,4 на сто от работната сила в страната.

istock
istock

От тук идва изводът в анализа на Агенцията по заетостта, че ако допуснем, че същата не беше стартирала и всички тези лица бяха освободени, то безработицата в края на месец юни е била в порядъка на 14% при сегашните 8,3 на сто.

Сачева: Ръст на безработицата вероятно ще има след лятото

Данните на НОИ за изплатените компенсации по мярката 60 на 40 показват, че средният размер на помощта за един работещ варира - през март е бил 308 лева, през април нараства до 515, през май 401 и 381 през юни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg