Обработват с вреден пестицид мандарини и портокали

За да изглеждат добре и да издържат максимално дълго

неделя, 15 декември - 08:19

 

ЕС забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокалите и мандарините.

Тестовете на химикала показали негативно влияние върху здравето на потребителите и особено при децата. Има ли тази година по пазарите у нас цитруси, пръскани с опасния препарат, и с какво се обработват плодовете, преди да достигнат до трапезата ни?, провери NOVA.

На сергиите на един от столичните пазари вече можем да намерим портокали, мандарини и банани с перфектен външен вид.

Месо от болни коне продавано в магазините като говеждо

За да изглеждат по този начин и за да издържат максимално дълго, от градината до пазара, плодовете многократно се обработват с най-различни пестициди, консерванти и оцветители.
 
При последния пазар на цитрусите за трапезата Снежана Чанкова с тревога забелязва, че мандарините са необичайно ярко оцветени.

istock
istock
А кората им - силно гланцирана. Затова е притеснена да ги даде на децата си.

„Когато ги мия с топла вода - започват да лепнат по ръцете и ако човек опита - в никакъв случай не е този вкус, който беше на цитруса. Има един специфичен тръпчив вкус. Това всичко е химия и то вреди на здравето и го усещаме след време", каза тя.
 
За да подобрят качеството и трайността на мандарините и портокалите, търговци си позволяват да използват и забранени оцветители, твърди Владимир Иванов от комисията по стоковите борси и тържищата.

Макар и доста по-рядко от предишни години. „Специално при цитруса винаги може да се познае - наситен, несвойствен силно червен или силно оранжев цвят.

Съветвам хората да го избягват, да не го купуват. Започват да ти блестят ръцете, различните парафини се размазват винаги по ръцете.

Това се случва във фабриките, в които се заготвя за по-нататъшен експорт - там се манипулира и обработва мандарината и се кара към крайна дестинация", коментира той.

Откриха пилешко със салмонела у нас

Търговците са длъжни да изписват всяко вещество, с което е третиран плодът, както и че кората не е годна за консумация, уточняват от агенцията по храните.

Такива надписи обаче можем да срещнем само при пратките на едро, признават и контролните органи. „Ако трябва да сме точни, на пазарите не е точно така - и затова там в момента правим засилени проверки", каза инж. Атанас Дробенов от БАБХ.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Източник: www.pariteni.bg