Нова наредба за климатиците по фасадите на сградите в София

Има редица предложения за подобряване на градската среда в столицата

четвъртък, 16 май - 17:38

 

Нова наредба за градската среда трябва да „подреди” София. Това каза главният архитект на общината Здравко Здравков. Той даде отчет за свършеното през 2018г.

Според едно от предложенията, вписани в документа, столичани ще трябва да подредят външните тела на климатиците си в определена линия по фасадите на сградите. Техните собственици ще имат срок от три години, за да ги приведат в приличен вид. 

Също така те ще имат възможност да кандидатстват в общината за изготвяне на проекти за реставрация на ценни сгради и за своя сметка да извършват ремонтите. Вече са избрани 6 цветови палитри, които да унифицират външния вид на сградите.

Централни улици в града пък трябва да придобият унифициран вид. Готови са проектите за „Граф Игнатиев”, „6 септември” и „Цар Шишман”.

„Тази наредба има огромна претенция да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения – оформянето на партерите, оформянето на фасадното осветление. Всяка една от тези сгради ще получи своето досие”, обясни архитект Здравков.

Той бе категоричен, че "подреждането на къщичката" ще продължи и в крайните квартали. За там вече има решения как трябва да изглеждат настилките на улиците и тротоарите, както и за градското обзавеждане.

Според план „Максимум” наредбата трябва да влезе в сила от 2020 г.

Източник: www.pariteni.bg